Bewaar een kopie van uw privésleutels op een veilige plaats

Bij uw eerste aanmelding op Medispring of bij het migreren van uw gegevens worden uw encryptiesleutels aangemaakt (*.key bestanden).

Deze worden gebruikt om uw gegevens onleesbaar te maken voor derden, tijdens hun traject op het internet en de opslag op uw pc, uw server alsook onze cloud-servers.

U moet deze sleutels in Medispring opladen bij uw eerste aanmelding op een nieuw toestel of browser.

U kan ze daarna in Medispring terugvinden via de profiel knop en dan “Privésleutel”.

In groepspraktijken zijn er 2 sleutels: een persoonlijke per gebruiker en een groepssleutel. U kan deze sleutels ook als een reeks van QR codes afdrukken of in PDF bewaren.

Medispring heeft bewust geen kopie of backup van deze sleutels en kan daarom uw gegevens niet lezen !

Medispring heeft op de cloud-servers en verschillende backup servers wel een kopie van uw gegevens, maar ook deze zijn zonder deze sleutels niet leesbaar !

Als u computer gestolen zou worden of als er een probleem zou zijn met de harde schijf en u uw privé-sleutels niet op een andere plaats bewaard heeft, dan hebt u geen toegang meer tot uw versleutelde gegevens. Het is daarom essentieel dat u een back-up maakt van uw sleutels op een veilige plaats, echter zonder dat ze daar in verkeerde handen kunnen vallen.

Wat is een veilige plaats?

Er zijn verschillende plaatsen om een kopie van uw privé-sleutels veilig te bewaren. Hieronder een aantal voorbeelden.

• Een USB stick met de .key bestanden of de QR codes in PDF of afgedrukt in een veilige kluis. Dit is offline en dus veel moeilijker bereikbaar voor hackers. Een goede kluis biedt in principe ook bescherming tegen diefstal, brand, overstroming, enz... Controleer regelmatig (bv. jaarlijks) de goede werking van de usb stick !

• Het opnemen van de map met uw sleutels op uw pc of server in uw  backup: in principe is dit al voorzien en idealerwijs wordt ook de goede werking van uw backup regelmatig opgevolgd door uw informatica-leverancier. Let er wel op dat uw backup bestanden ook geëncrypteerd en op een veilige plaats worden bewaard (bv. in een kluis, online, ..). Test ook (bv. jaarlijks) of u uw encryptiesleutels via de backup kan recupereren.

• Izime: veiligheid en onpartijdigheid waar het Belgische notariaat garant voor staat. Via de website of u kan de app downloaden op uw smartphone en het aanmelden is beschermd via ItsMe. Opgepast, dit blijft wel een online dienst. Om uw sleutels hier op te laden moet u de .key extensie wijzigen, bv. naar .txt

Instructies

Hoe doe ik dit in Medispring?

Klik eerst links onderaan op uw initialen en ga dan naar "Privésleutel"
  1. Klik op downloaden om op een USB-sleutel of op een andere veilige plaats op te slaan (bijv. versleutelde map
  2. EN/OF Klik op "Sleutel downloaden in QR-Code-formaat". Dit genereert een PDF met de sleutel in QR-formaat
  3. EN/OF Klik op "Sleutel afdrukken in QRCode-formaat". Hierdoor wordt de sleutel in QR-formaat afgedrukt (als er een printer is geconfigureerd)