Het gedeeld medicatieschema (vanaf versie 2.10)

Het gedeeld medicatieschema (vanaf versie 2.10)

Het gedeeld medicatieschema (vanaf versie 2.10)

Inleiding

  • Via het tabblad "Medicatieschema" van de module "Hubs" kunt u de actieve medicatie van een patiënt delen met externe zorgverleners 
  • Deze externe zorgverleners, bijvoorbeeld een specialist, kunnen ook geneesmiddelen toevoegen die zij hebben voorgeschreven, en zelfs de dosering van een geneesmiddel dat u heeft voorgeschreven wijzigen, of stoppen.
  • Wijzigingen gemaakt door deze externe zorgverstrekkers kunnen dan gesynchroniseerd worden naar Medispring, net zoals uw wijzigingen telkens naar naar de hub gesynchroniseerd zouden moeten worden.
  • Het gebruik van dit gedeeld medicatieschema is een criterium voor de berekening van de geïntegreerde praktijkpremie in de huisartsenpraktijk.
  • In versie 2.10 van Medispring is dit medicatieschema volledig herzien volgens de nieuwe eHealth instructies, o.a. om de compatibiliteit tussen de verschillende softwarepakketten te verbeteren.
  • Zie hieronder "Wijzigingen ten opzichte van versie 2.10".
  • Meer info: op de website van het RIZIV

Instructies ("normale" stroom)

Bijzondere gevallen

Geneesmiddelen met een gestructureerde posologie ingevoerd met een eerdere versie van Medispring

  1. Voor deze geneesmiddelen zijn de eenheid en de toedieningsweg waarschijnlijk nog niet conform, maar de eenheid is wel verplicht; dit wordt aangegeven met een rode ! aan de rechterkant van de tabel:
    mceclip9.png

  2. Corrigeer dit op de gebruikelijke manier in het dossier alvorens terug te keren naar het gedeelde medicatieschema.
    mceclip8.png
    Tip: indien je deze posologie als standaard bewaard (stap 4) zullen deze de volgende keer voor dit geneesmiddel standaard al correct staan.

Medicijnen gesynchroniseerd naar de hub met een vorige versie van Medispring

  1. In de preview zullen deze geneesmiddelen in het dubbel verschijnen:
    • één die gesynchroniseerd zal worden naar Medispring
    • de andere wordt gesynchroniseerd naar de hub (en een ! kan aangeven dat het toestel en/of de toedieningsweg nog niet juist zijn)
      mceclip18.png

  2. Als er medicijnen op de hub zijn gewijzigd of toegevoegd, print dan eerst het schema, voordat u klikt op "Verwijder Hub Medicatieoverzicht" onderaan het scherm:
    mceclip19.png

  3. De geneesmiddelen zijn dan niet meer in dubbel, maar de ! die een probleem met de administratie-eenheid en/of de toedieningsweg aangeeft is er nog. Volg de instructies van het 1e speciale geval hierboven.

  4. Op basis van het in stap 2 afgedrukte schema (dat de in de hub aangebrachte wijzigingen bevat), moet u in het dossier 
    • ontbrekende geneesmiddelen toevoegen
    • gewijzigde geneesmiddelen aanpassen

  5. Sluit het contact en ga terug via Hub > Medicatieschema.
    Deze keer moeten alle medicijnen correct zijn om naar de hub te sturen.

Goed om te weten

  • Wijzigingen gemaakt in Medispring tijdens synchronisaties worden opgeslagen in "technische contacten", die standaard niet worden weergegeven. Maar u kunt ze weergeven via de knop "Technische contacten weergeven". Via "Bewerken" en vervolgens "Verwijderen" kunt u deze wijzigingen zelfs ongedaan maken. Merk echter op dat in dit geval Medispring niet langer gesynchroniseerd zal zijn met de hub, en dat u een nieuwe synchronisatie moet uitvoeren of het schema moet verwijderen uit de hub via de knop helemaal onderaan in Hubs > Medicatieschema. Spaarzaam gebruiken!
    mceclip10.png

  • De in het dossier ingevoerde "opmerkingen" worden gesynchroniseerd en verschijnen als "instructies aan de patiënt" in de gedetailleerde vergelijking (oog)
    mceclip11.png
    mceclip12.png
  • De maximale duur voor de synchronisatie van het stoppen van een geneesmiddel met de hub is 1 jaar.

Samengevat: wijzigingen vanaf versie 2.10

  • De in versie 2.10 aangebrachte wijzigingen zijn hoofdzakelijk het gevolg van richtlijnen van de autoriteiten om compatibiliteitsproblemen te verminderen wanneer het schema van een patiënt wordt bijgewerkt door zorgverstrekkers die verschillende softwarepakketten gebruiken.

    • De synchronisatie kan niet meer enkel voor bepaalde geneesmiddelen worden gedaan, maar moet voor alle actieve geneesmiddelen worden gedaan.
    • De vorm is omgedoopt tot "administratie-eenheid" en kan alleen waarden bevatten die door de "kmehr"-norm worden gedefinieerd. Aangezien Sam v2 andere waarden gebruikt, is een conversie noodzakelijk. Voor de toevoeging van nieuwe geneesmiddelen hebben wij een automatische conversie ingesteld, die niet perfect is, en die bij gebrek aan conversie de waarde "dosis" gebruikt. U moet dus de voorgestelde standaardeenheid controleren en zo nodig corrigeren.
    • Hetzelfde geldt voor de toedieningsweg:  maar de waarde uit uit de Sam v2 geneesmiddelendatabase wordt wel automatisch naar de te gebruiken kmehr waarde geconverteerd.
    • Het is mogelijk schorsingen van een behandeling in te geven
    • Het is mogelijk om dit gedeelde medicijn schema af te drukken

Herinnering: Wie heeft toegang tot het gedeeld medicatieschema?

mceclip0.png