Identificatie van de patiënten die Xarelto nemen via Medispring Reporting

Identificatie van de patiënten die Xarelto nemen via Medispring Reporting

Inleiding

Vanaf 1 september zal Xarelto 10, 15 of 20 mg  niet meer terugbetaald worden (enkel de dosis van 2.5mg wordt wel nog terugbetaald).
Via onderstaande instructies kunnen de betrokken actieve patiënten geïdentificeerd worden, om pro-actief actie te ondernemen. 
Meer info, o.a. alternatieven (voorschrift op stofnaam of generieke Rivaroxaban), en instructies ifv de status van Hoofdstuk IV aanvraag: https://www.bcfi.be/nl/articles/4381?folia=4379

Instructies

Via import van query in bijlage

  1. Download het bestand “Xarelto reporting_query_20240816113918.json” (link onderaan deze pagina) naar je computer.


  2. Open in Medispring de “Reporting module”, op het tabblad “Lijst van zoekopdrachten” scrol omlaag en klik op “Importeer een query”.


  3. Klik op “Importeer een querybestand”, selecteer het bestand dat je in stap 1 hebt gedownload en klik op “Openen”.  


  4. De naam en beschrijving van de query verschijnen. Klik op “Opslaan”.


  5. Zoek en klik op de query “Patiënt neemt Rivaroxaban / Xarelto” die is toegevoegd aan de “Lijst van zoekopdrachten”.


  6. Ga verder met “Query uitvoeren”, zie instructies hieronder

Alternatief: via creatie van de query

  1. Ga naar de Reporting module, tabblad "Een zoekopdracht maken", selecteer ook "Actieve patiënten zonder medisch huis contracten", geef voor de consultatie bv. 1/1/2024 als begindatum (of een vroegere datum als u denkt dat het langer geleden kan zijn dat u een contact heeft gehad met een patiënt die Xarelto neemt), de datum van vandaag als einddatum, en dan "Alle typen van consultatie" en "Alle specialiteiten".
    Wellicht kunnen deze criteria wat ingeperkt worden, maar voor de veiligheid worden ze in deze instructies breed genomen. 


  2. Geef bij "Medicatie" de ATC klasse in nl "B01AF01" of "riva..." en selecteer "B01AF01 - rivaroxaban"


  3. Vink zowel "Medicatie" als "Voorgeschreven" aan

Query uitvoeren

  1. Pas indien gewenst aan welke gegevens ook voor de betrokken patiënten in de lijst wil zien en klik op "Query uitvoeren".



  2. De query wordt uitgevoerd, dit kan lang duren (tot meer dan 1 uur, ifv het aantal gescande patiënten, o.a. ifv de min en max leeftijd. De uitvoering kan versneld worden door een minimum leeftijd in te geven, maar jongere patiënten die toch Xarelto zouden nemen zullen dan niet in de lijst verschijnen.


  3. Het meest interessante resultaat vind u daarna in het tabblad "Medicaties". 
    In dit voorbeeld werden 8 patiënten geïdentificeerd, met elk meerdere voorschriften en/of medicatielijnen (32 in het totaal)


  4. Onderaan de lijst kan u het resultaat naar Excel (CSV) exporteren: warm aanbevolen ! 


  5. Onderaan de lijst kan u deze query ook opslaan voor later hergebruik


    Ze verschijnt dan in het tabblad "Lijst van zoekopdrachten", waar ze geopend, verwijderd of ge-exporteerd kan worden, bv. voor import door een andere gebruiker. 


  6. In de Excel export, vind je verschillende tabbladen met de verschillende resultatenlijsten. In het tabblad "Medicaties", kan je patiënten die Xarelto 2,5 mg nemen eruit filteren