Laboresultaten en rapporten via eHealthbox: Medispring vs Pricare

Laboresultaten en rapporten via eHealthbox: Medispring vs Pricare

Hoe werkt Medispring ?

• Een kopie van de berichten uit de eHealthbox van de arts wordt om de 15 min opgehaald van zodra deze aangemeld is met een actieve eHealthsessie.
  • Nieuwe berichten worden dus niet ontvangen voor artsen die afwezig zijn !
  • De laboresultaten en verslagen in de berichten worden indien mogelijk automatisch toegewezen aan patiënten op basis van rijksregisternummer of naam + voornaam + geboortedatum.
  • In Medispring kunnen alle gebruikers met toegang tot de berichtenmodule, ook de opgehaalde berichten van de collega's zien.
  • Alle berichten blijven nog 7 dagen in de eHealthbox, zodat ze ook nog kunnen worden opgehaald door andere softwarepakketten, bv. voor artsen die in verschillende praktijken werken.

Hoe werkt Pricare ?

• De eHealthbox module van Pricare is gewoon een "venster" op de eHealthbox van de arts. Artsen kunnen enkel hun eigen eHealthbox raadplegen.
  • Er is een manuele "import", die de berichten overloopt,  hierin laboresultaten en verslagen identificeert, deze kopieert naar de "Import" module van Pricare, en indien mogelijk ook automatisch toewijst aan patiënten. Indien alle laboresultaten of rapporten van een bericht aan een patiënt toegewezen kunnen worden, wordt dit bericht in de eHealthbox naar de prullenbak verplaatst, zodat het niet meer opnieuw/elders toekomt en wordt verwerkt.
  • Er is een apart programma, de "Pricare Agent", die in de meeste centra op 1 server (of werkpost) met Pricare is geïnstalleerd en die (via de Windows taakplanner/task schedule) de import op een configureerbaar interval (meestal 1 uur), uitvoert, voor alle artsen waarvoor in Pricare een geldige eHealthsessie is geconfigureerd.
  • Deze import werkt dus ook voor afwezige artsen.

Aandachtspunten bij de overstap/migratie van Pricare naar Medispring

Vóór de volledige overstap naar Medispring (bv. voor de centra na een type 2 migratie, die enkel het elektronisch geneesmiddelenvoorschrift doen in Medispring, maar al de rest nog in Pricare):

• Van zodra een arts in Medispring aanmeldt met een actieve eHealthsessie, wordt een kopie van zijn berichten in Medispring binnengehaald. Deze berichten blijven echter in de eHealthbox, en zullen dus ook nog in Pricare toekomen. Na de migratie van de berichten/documenten van Pricare naar Medispring (d.i. bij de laatste "vervolledigende" migratie), zullen deze berichten dus dubbel aanwezig zijn in Medispring. Ze kunnen daar indien gewenst gewist worden.
  • Niet alle berichten zullen in Medispring (dubbel) terechtkomen, immers de berichten waarvan alle laboresultaten/verslagen in Pricare aan een patiënt konden werden toegewezen, zijn door Pricare naar de prullenbak verplaatst.
  • Door de uitvoer frequentie van de Pricare agent te verhogen (in Windows taakplannen/task scheduler), kan je het aantal dubbels dat uiteindelijk in Medispring zal terechtkomen na de "vervolledigende" migratie beperken.
    Zie hiervoor de installatie handleiding van de Pricare agent.

Na de overstap naar Medispring (bv. voor de centra die een type 1 migratie hebben gehad, alle nieuwe invoer doen in Medispring, en Pricare enkel nog raadplegen voor nog niet gemigreerde gegevens)

• De Pricare agent moet dan in principe worden stopgezet (in de Windows taakplanner/task scheduler), zodat alle nieuwe berichten in Medispring toekomen. In principe wordt dit gedaan door de medewerkers van Medispring die de migratie uitvoeren, maar best goed opvolgen.
  • Oude laboresultaten en verslagen (=documenten) moeten wel nog in Pricare worden geraadpleegd; deze zullen in Medispring toekomen bij de "vervolledigende" migratie.
  • Laboresultaten en verslagen gericht aan artsen die afwezig zijn zullen niet meer automatisch toekomen.
      • De meeste centra zorgen er van voor dat een collega dan even voor de afwezige arts aanmeldt.
      • Tot de "vervolledigende" migratie kan er ook voor gekozen worden om de Pricare agent actief te laten, waardoor de nieuwe laboresultaten en verslagen van afwezige artsen wel nog automatisch in Pricare toekomen, en in Pricare samen met de oude laboverslagen en rapporten kunnen geraadpleegd worden. Maar bij de "vervolledigende" migratie zal dit aanleiding geven tot meer dubbele laboresultaten en verslagen in Medispring.

Na de "vervolledigende" migratie, moet de Pricare agent zeker stop gezet worden (in de Windows taakplanner/task scheduler), want de laboverslagen en verslagen die nog in Pricare zouden toekomen worden dan niet meer naar Medispring gemigreerd.