Lijst van risicopatiënten voor de covid-19 vaccinatie

Huidige status (update 4/6)

Instructies

1. BELANGRIJK voor de WGCa: Aanmelden als "forfaitaire praktijk" !
    (anders worden enkel patiënten geselecteerd waarmee de aangemelde arts recent een contact heeft gehad).

2. Ga naar de lijst van patiënten, en kies "Patiënten met risico Covid-19".

3. Deze lijst wordt verder onderverdeeld in de volgende categorieën, volgens het advies van de Hoge Gezondheidsraad, kies de gewenste categorie:

Nota: De selectie gebeurt op actieve zorgelementen (relevant en niet relevant), risicofactoren en antecedenten.

Prioriteit 1 - 18-64 jaar "specifieke pathologieën"
    Patiënten met specifieke pathologieën die vanaf 18 jaar worden gevaccineerd, samen met de groep 45-64 met comorbiditeiten:
    - Hematologische kankers
    - Chronische leverziekte - Child-Pugh B en C
    - Chronische nierziekte - CKD G3a tot G5
    - Chronisch nierfalen - Dialysepatiënten
    - Immuungecompromitteerde patiënten (met uitzondering van HIV)
    - Transplantatieontvangers en patiënten op wachtlijsten
    - Syndroom van Down
    - Verworven immunodeficiëntiesyndroom (AIDS - HIV) (<350 CD4)
    - Zeldzame ziekten (sikkelcelziekte; spina bifida; taaislijmziekte; ziekte van Huntington; neurofibromatose type I; amyotrofische laterale sclerose; Duchenne spierdystrofie; fenylketonurie; multiple sclerose; myasthenia gravis; primaire ciliaire dyslexie; SMAX (ziekte van Kennedy); progeria; enzovoort)

ICPC Codes:
    B75 D97 D72 D81 P72 P73 N85 P85 P28 Z01 Z02 Z03 Z07 Z09 Z11 Z 12 Z13 Z25 B90 B72 B73 B74
    update 21/4 (versie 2.5.5): voor de Z-codes worden de antecedenten niet (meer) in beschouwing genomen

ICD-10 Codes:
    Q90.9 N18.5

Prioriteit 1 - 45-64 jaar "comorbiditeiten"
    Patiënten met comorbiditeiten
    - Chronische longziekte
    - Chronische hart- en vaatziekten
    - Chronische neurologische aandoeningen
    - Dementie
    - Diabetes mellitus, type 2 en type 1
    - Obesitas
    - Hypertensie

ICPC codes:
    T90 T89 U28 U88 R28 R79 R95 R96 K73 K74 K75 K76 K77 K78 K82 K83 K84 K86 K87 K93 K91 K90 K92 P70 N28 N87 N86 N88 N99 T82 R84 R85 R92 U75 U76 U77 U79 K72 A79 D74 D75 D76 D77 F74 H75 L71 N74 N76 S77 T71 T73 W72 X75 X76 X77 X81 Y77 Y78

ICD-10 Codes:
    J45.1 N18.3 N18.4 N18.8 N18.9 N18.0 N19 I12.0 I13.1 I13.2 P96.0

Nota: patiënten met zowel een specifieke pathologie als een comorbiditeit (cf. lijsten hierboven), zal zowel in de lijst 18-65j als in de lijst 45-64j opgenomen worden; het is evenwel niet erg als deze patiënten meerdere keren in de federale vaccinatiedatabank "geactiveerd" worden,

Prioriteit 2 - 45-65 jaar zonder comorbiditeit: enkel leeftijdsgebonden (dus niet aan te geven door artsen, zal dus nooit in Medispring beschikbaar zijn).
    Leeftijd is inderdaad de belangrijkste factor van ernstige vormen en sterfte in verband met COVID-19, zowel in België als in alle internationale studies over dit onderwerp. Hier is dus geen tussenkomst van artsen vereist, het leeftijdscriterium alleen is voldoende.

Prioriteit 3 18-44 jaar (UPDATE 5/5 deze lijst mag vanaf nu opgestuurd worden)
    Patiënten tussen 18 en 44 jaar met co-morbiditeiten die leiden tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van een ernstige vorm van COVID-19 in vergelijking met de algemene bevolking en personen die door de Belgische autoriteiten worden geïdentificeerd als behorend tot essentiële functies:
    - Chronische longziekte
    - Chronische hart- en vaatziekten
    - Chronische neurologische aandoeningen
    - Diabetes mellitus, type 2 en type 1
    - Vaste" (niet-hematologische) kankers
    - Obesitas
    - Hypertensie

Gemeenschappelijke uitsluitingscriteria:
    - Ernstige allergie op basis van gezondheidselement met "Anaphyl", "Anafyl", "Anafil" of "Anaphil"
    UPDATE 30/3: dit uitsluitingscriterium is nu gebaseerd op het zoeken naar de thesaurus codes met deze trefwoorden, ipv naar zorgelement met deze trefwoorden in de omschrijving, dit om het laden van de lijst sterk te versnellen;
    UPDATE 2/4: het uitsluitingscriteria "Anaphyl" lijkt momenteel nog te ruim, en kan bv. ook patiënten met een ernstige voedingsallergie uitsluiten; patiënten met de betrokken thesaurus codes worden dus best individueel bekeken.
    - Patiënten reeds gevaccineerd voor covid
    - Patiënten met wilsuiting (cf. medische nota) "Aanvaardt geen vaccinatie"
    UPDATE 30/3: dit uitsluitingscriterium werd geschrapt om het laden van de lijst sterk te versnellen; patiënten kunnen nog weigeren wanneer ze de uitnodiging krijgen.

4. Selecteer de te exporteren patiënten, via de selectievakken vóór iedere patiënt, of alle patiënten ineens via het selectievakje in de kolomkop:

5. OPTIONEEL: Voor een export naar Excel: klik op "Exporteren" en kies en dan "Exporteren in Excel-formaat"

6. Klik op "Lijst versturen" (deze knop wordt pas actief wanneer minstens 1 patiënt geselecteerd werd). Nota: hiervoor is een actieve eHealthsessie vereist.

Tijdens het versturen verschijnt een zwarte info popup (tekst "Lijst wordt verzonden..." moet nog toegevoegd worden)
    Wanneer de lijst volledig is verzonden verschijnt

Indien de lijst patiënten zonder INSZ nummer bevat, zal dit een zwarte foutmelding tot gevolg hebben, dat is echter niet erg de andere patiënten werden wel degelijk als risicopatiënt geactiveerd.

7. De activatiestatus kan geraadpleegd worden via het dossier van de patiënt.
    Voor de doorgestuurde patiënten wordt ook de medische risicofactor "Patiënt met risico op ernstige covid" toegevoegd.