Zichtbaarheid van de voorschriften via Recip-e

Zichtbaarheid van de voorschriften via Recip-e

Inleiding

  1. Vanaf maandag 11 december 2023 zullen voorschriften die naar Recip-e worden gestuurd standaard zichtbaar zijn voor alle artsen, ook die "extern" aan de praktijk zijn.
    1. De voorschrijver kan de zichtbaarheid echter beperken tot zichzelf en tot de GMD-houder.
  2. Dit betekent dat je ook "externe" voorschriften kunt zien die buiten je praktijk zijn voorgeschreven (bijvoorbeeld door een specialist).
    Voorwaarde is wel dat het voorschrift nog niet door een apotheker is afgeleverd
    1. Recip-e is al enkele maanden bezig om toestemming te krijgen om ook afgeleverde voorschriften zichtbaar te maken. Ze hopen dit in 2024 voor elkaar te hebben. 
    2. Daarnaast moet de patiënt ook zijn geïnformeerde toestemming hebben gegeven en moet de arts een therapeutische relatie hebben met de patiënt. 
      Anders zal via Recip-e geen enkel voorschrift zichtbaar zijn, zelfs niet die met een "zichtbaar voor alle artsen"-parameter.
    3. Voorschriften van vóór maandag 11 december blijven standaard verborgen (maar kunnen zichtbaar worden gemaakt door de voorschrijver).
  3. Voor voorschriften van voorschrijvers binnen de praktijk verandert er niets: in Medispring blijven ze zichtbaar voor alle gebruikers die toegang hebben tot het medisch dossier. 

Bij het voorschrijven

  1. Bij het voorschrijven is een nieuwe parameter "zichtbaarheid voor voorschrijvers" toegevoegd aan de parameter "zichtbaarheid voor apothekers". 

  2. Als je erop klikt, veranderen de zichtbaarheid en de kleur: 
    1. GROEN: zichtbaar voor alle voorschrijvers (OPEN)
    2. ROOD: alleen zichtbaar voor de voorschrijver van het voorschrift (VERGRENDELD)
    3. ORANJE: zichtbaar voor de voorschrijver en de GMD-houder van de patiënt (GMD_ONLY)

Bij het raadplegen van de voorschriftgeschiedenis

  1. Als u verbonden bent met eHealth, kunt u in de historiek voorschriften zien die buiten de praktijk zijn voorgeschreven.
  2. U kunt ze herkennen aan de weergave in het groen en "i"-pictogram vóór de naam van de voorschrijver.  


  3. Als u de voorschrijver bent en het geneesmiddel is nog niet verstrekt, kunt u de zichtbaarheid wijzigen door op het pictogram te klikken (zie de 3 opties hierboven).


Aandachtspunten
  1. Je ziet alleen "externe" recepten als de patiënt toestemming heeft gegeven (federaal) en als je een therapeutische link (federaal) hebt met de patiënt.
  2. Je zult geen recepten zien die gemaakt zijn vóór 11 december 2023 (tenzij hun zichtbaarheid later is gewijzigd door de voorschrijver).
  3. Als recepten gemaakt na 11 december 20123 zijn verborgen door hun voorschrijver, zal een bericht je hierover informeren.

  4. De externe voorschrijver wordt automatisch toegevoegd aan uw "betrokkene". 
  5. We hebben ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om het gedeelte "zichtbaarheid voor de apotheker" zichtbaar en aanpasbaar te maken en om de algemene presentatie te verbeteren.

    • Related Articles

    • Historiek van de voorschriften

      De historiek van de voorschriften vind je via het tabblad "Historiek" van de voorschrijf-/medicatie module: Standaard kom je hierbij op de historiek van de voorschriften, er is echter ook een historiek van de medicatie beschikbaar. In de historiek ...
    • Een voorschrift, arbeidsongeschiktheidsattest, of document versturen via e-mail

      Deze functionaliteit is niet langer toegestaan om redenen die verband houden met de vertrouwelijkheid van medische gegevens. . Patiënten moeten hun recepten volgen via Mijngezondheid portaal - https://www.mijngezondheid.belgie.be Als u op de knop ...
    • Geneesmiddelenvoorschriften worden niet elektronisch (via Recip-e) verstuurd

      Normalerwijze worden geneesmiddelenvoorschriften altijd elektronisch verzonden, wat een "Elektronisch bewijs van voorschrift" oplevert: Wanneer het elektronisch versturen niet lukt, valt Medispring automatisch terug op een "papieren" voorschrift ...
    • Elektronisch (geneesmiddelen)voorschrift verzenden via Recip-e

      Voorafgaand: voorwaarden voor het verzenden van een elektronisch voorschrift een internetverbinding een actieve eHealth sessie (en dus beschikken over een eHealth certificaat als arts) een telefoonnummer in het gebruikersprofiel > Betrokkene > in een ...
    • Instellen van de printers

      Instellen van de printers Bij het afdrukken van voorschriften en arbeidsongeschikheidsattesten kan je kiezen uit klein of groot formaat (DL of A4) en kan je vragen om deze keuze op te slaan voor de volgende keer: Deze vraag wordt slechts één keer ...