Vooraleer gegevens worden gedeeld via het eHealth platform, moeten patiënten eerst hun "geïnformeerde toestemming" geven.
Wanneer zij dit akkoord hebben gegeven, krijgen zorgverstrekkers die ook een therapeutische relatie met deze patiënten hebben, via de "Hubs", toegang tot: documenten, Sumehrs raadplegen of nieuwe opladen, het medicatieschema, de vaccinaties, enz.
Deze geïnformeerde toestemming kan u als zorgverstrekker - mits het akkoord van de patiënt - registeren via Medispring (instructies hieronder), maar het wordt ook vaak geregistreerd bij een ziekenhuisopname en de patiënt kan dit ook zelf doen via www.mijngezondheid.be.
Dit akkoord wordt - net zoals de therapeutische relaties - niet opgeslagen in Medispring, maar wel op het eHealth-platform.
Deze toestemming is onbeperkt geldig in de tijd, maar de patiënt kan deze ten aller tijde intrekken.
In Wallonië en Brussel bestaan er 2 soorten akkoorden: "nationaal" (bv. op basis GMD, voor administratieve gegevens, bv. Hoofdstuk IV) en "hub" (voor toegang tot medische gegevens via de hubs). In Vlaanderen wordt enkel de "nationale" toestemming gebruikt, zowel voor administratieve als medische gegevens.