Verbod op supplementen bij patiënten die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming vanaf 1/1/2025
Inleiding
- Vanaf 1 januari 2025 zal het verbod op het aanrekenen van supplementen gelden voor patiënten die automatisch recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming (“VT voordelen” ).
- Vanaf 1 januari 2026 zal het verbod op het aanrekenen van supplementen ook gelden voor patiënten die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming na een inkomensonderzoek uitgevoerd door het ziekenfonds (“VT op basis van inkomen”).
- Dit verbod is alleen van toepassing voor ambulante verstrekkingen die worden vergoed door de verplichte ziekteverzekering.
- Zorgverstrekkingen die niet worden terugbetaald, mogen nog steeds worden gefactureerd met een supplement.
In Medispring
- Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de noodzakelijke ontwikkelingen. We hopen ze in de eerste dagen van januari uit te rollen.
- In de tussentijd kunt u via het MyCarenet portal controleren of een patiënt "VT voordelen" is, waaran dus geen supplementen mogen worden aangerekend.
- Bij het ingeven van de te factureren nomenclatuurcodes zullen de betrokken patiënten herkenbaar zijn aan de oranje "NO SUP" indicator.
En de "Officiële prijs" wordt automatisch geselecteerd (zelfs als "Afgeronde prijs" of "Aangepaste prijs" is geconfigureerd in de voorkeuren).
(in versies 3.1.8 en 3.2)
- De betrokken patiënten zijn ook herkenbaar aan de oranje "NO SUP"-indicator in hun dossier
(enkel in versie 3.2)
- En ook bij het raadplegen van de verzekerbaarheid
(enkel in versie 3.2)
- Tot slot zijn we van plan om voor "NO SUP"-patiënten, een optie "bijzonderen eisen" toe te voegen, zodat in deze uitzonderlijke gevallen de "Gepersonaliseerde prijs" toch nog kan geselecteerd worden om een supplement aan te rekenen. Echter, door de late bevestiging van deze mogelijkheid door het RIZIV , zal deze functionaliteit pas iets later komen.
Goed om weten
- Volgens onze informatie mogen de verzekeringsintellingen geen facturen weigeren die niet aan dit verbod voldoen. Softwarepakketten en artsen die zich niet aan het verbod houden, zullen echter wel geïdentificeerd en gecontacteerd worden.
Related Articles
Identificatie van de patiënten die Xarelto nemen via Medispring Reporting
Inleiding Vanaf 1 september zal Xarelto 10, 15 of 20 mg niet meer terugbetaald worden (enkel de dosis van 2.5mg wordt wel nog terugbetaald). Via onderstaande instructies kunnen de betrokken actieve patiënten geïdentificeerd worden, om pro-actief ...
In bulk controleren van de verzekerbaarheidsgegevens ("MDA") van alle patiënten
Inleiding De functionaliteit is al in productie beschikbaar, maar vraagt wellicht nog een aantal verbeteringen en bugfixes. Hiermee kunnen de verzekerbaarheidsgegevens (=status van de patiënt bij zijn mutualiteit) voor alle patiënten in één keer ...
Lijst van niet gevaccineerde risicopatiënten (voor covid-19)
Inleiding Er komt wellicht nog een "2de kans" vaccinatiecampagne, waarbij (o.a.?) aan de huisartsen zal gevraagd worden om de personen die initieel geweigerd hebben of niet opgedaagd zijn voor hun vaccin, toch te proberen overtuigen om zich te laten ...
Het gedeeld medicatieschema (vanaf versie 2.10)
Het gedeeld medicatieschema (vanaf versie 2.10) Inleiding Via het tabblad "Medicatieschema" van de module "Hubs" kunt u de actieve medicatie van een patiënt delen met externe zorgverleners Deze externe zorgverleners, bijvoorbeeld een specialist, ...
Toevoegen van zorgelementen via scan van de dossiers op medicatie, BMI en laboresultaten
Wat ? Een onderhoudsscript dat de patiënten scant op risico-indicatoren: chronische medicatie voor diabetes, longaandoeningen, cardio-vasculaire problemen BMI laboresultaten (Glycemie, HbA1c en MDRD2) Een lijst van de patiënten met deze ...