Release notes voor versie 3.0

Inleiding

Deze versie (codenaam "kraken") wordt vanaf nu geleidelijk uitgerold
  1. Ze zal niet voor iedereen tegelijk zijn (om de belasting op de servers te spreiden), jullie worden tijdig gecontacteerd.
  2. Ze brengt een belangrijke (onzichtbare) technische update, alsook (zichtbare) verbeteringen en bugfixes.
  3. Ze vereist een nieuwe versie 3.2 van Medispring desktop (electron)
    1. Het opnieuw indexeren van de database kan lang duren !
      1. cf. de update procedure die aangeeft hoe we dit aanpakken om de impact op uw werk zo veel mogelijk te beperken (voor solo-artsen) of https://support.medispring.be/portal/nl/kb/articles/update-naar-v3-van-uw-praktijk voor groepsparaktjken (met een client/server configuratie)
Deze release notes worden nog bijgewerkt: druk ze niet af en raadpleeg altijd de laatste versie.

Aanmelden

1. Het type verbinding (Solo-of groepspraktijk | Forfaitaire praktijk | Wachtpost) is niet langer te kiezen door de gebruiker (voorheen onder "Meer opties", dat nu voor de meeste gebruikers verdwijnt),
    1. Maar moet éénmalig geïnitialiseerd worden door de beheerder, en geldt dan voor alle gebruikers; cf. update procedure, stap 9)

2. De taalkeuze staat niet meer onder "Meer opties", maar in de rechterbovenhoek

Patiënten

Nieuw

1. Zoeken op adres, telefoon, geboortedatum

2. Nieuw exportformaat "SMF" bedoeld voor wanneer een arts overstapt naar een nieuwe software,
    1. met ook de vertrouwelijke elementen, de oudere versies van zorgelementen, procedures, enz.
    2. Voor uitwisseling van patiënten tussen zorgverstrekkers, blijft PMF (zonder vertrouwelijke elementen, noch oudere versie van zorgelementen) echter het aangewezen formaat.
    3. Zie faq.

3. In Administratief > Algemene informatie: werd "Gesproken taal" hernoemd naar "Moedertaal". Momenteel is dit het enige veld dat naar Beoogo wordt gesynchroniseerd.
    + bijkomende "vinkjes" voor Gebarentaal en Liplezen
    + Via de knop "Bijkomende talen" kan je ook nog Communicatietaal, Tolktaal en Schrijftaal open klappen.
    Hiermee worden gegevens die uit Pricare werden gemigreerd nu ook zichtbaar.
    De "Schrijftaal" biedt enkel Frans en Nederlands, omdat dit zal gebruikt worden voor het verzenden van vooraf gedefinieerd e-mails of sms berichten.

Verbeteringen

1. Talrijke verbeteringen m.b.t. de PMF-export en import.
  2. Zoeken naar patiënten met een spatie in de naam.

Medisch dossier

Nieuw

1. Mult-eMediatt: elektronisch verzenden van een arbeidsongeschikheidsattest naar ziekenfondsen of Medex, zie faq
  2. Bij het versturen van een voorschrift via e-mail wordt het voorschrift niet langer als PDF toegevoegd, maar wordt de patiënt geïnformeerd dat het elektronisch voorschrift klaar is en dat hij/zij met zijn/haar identiteitskaart naar een Belgische apotheek kan gaan om de geneesmiddelen af te halen en dat hij/zij zijn/haar voorschriften ook kan raadplegen via de toepassing "Mijn geneesmiddelen" of via www.mijngezondheid.belgie.be
  3. Het automatisch versturen van de sumehr is niet meer mogelijk zonder previsualisatie (omwille van conformiteit met de AVG/GDPR), cf. faq
  4. Vanuit de lijst met actieve zorgelementen kan via het contextuele menu met één klik een (sub)contact worden toegevoegd dat aan dit zorgelement is gekoppeld.
  5. Afbeelding van beelden en documenten in contacten
    1. nu via miniatuurafbeeldingen in de contacten
    2. via een "galerij", met een overzicht van alle beelden en documenten in alle contacten

6. Mogelijkheid om de naam te wijzigen van een bestand dat aan een contact wordt toegevoegd.
  7. In de contacten wordt de datum van toediening van het vaccin weergegeven in het kleine groene blokje, waardoor het mogelijk is te zien dat de toediening vóór de datum van het contact ligt.
  8. Hoofstuk IV aanvragen en verlengingen voorbereiden zijn nu ook mogelijk zonder internetverbinding (dankzij een lokale kopie van de databank, die automatisch wordt bijgewerkt, zoals voor de "Sam v2"-databank voor geneesmiddelen).
  9. PMF: mogelijkheid om rechtstreeks te importeren in een reeds  bestaand patiëntendossier (in plaats van het te importeren in een afzonderlijk dossier dat daarna nog moet worden samengevoegd)

10. Voor kine's, verpleegkundigen en verloskundigen: toegang tot hubs
  11. Lijst van patiënten waarvan u GMD houder bent.

12. Integratie van het labo "Bauduin"

Verbeteringen

1. Om de posologie en andere gegevens van een actieve medicatie of een geneesmiddel op een voorschrift te bewerken, moet je nu op de naam van het geneesmiddel te klikken (i.p.v. het potloodje).

2. Bij het verzenden van een document naar de hubs wordt de specialiteit van de gebruiker opgenomen.
  3. Gedeeld medicatieschema "VIDIS", om het ontstaan van dubbele medicatielijnen te vermijden:
    1. mogelijkheid om te selecteren welke geneesmiddelen niet worden gesynchroniseerd.
      Opgepast: de niet gesynchroniseerde medicatie zal dan ook uit het gedeelde medicatieschema gewist worden (ook op Vitalink) !
    2. indicatie wanneer er meerdere lijnen zijn met eenzelfde CNK

4. Sneller laden van de historiek van de geneesmiddelen voorschriften (de Recip-e status wordt achteraf afgebeeld)
  5. De waarschuwingen in geval van allergie of intolerantie werken ook voor geneesmiddelen met meerdere actieve bestanddelen (bv. amoxillin clavulanic acid)
  6. De lijsten van magistrale en persoonlijke geneesmiddelen zijn nu alfabetisch gerangschikt

Correcties

1. Laboresultaten: correcte weergave van resultaten met < of > en referentiewaarden met "minder dan ...".
  2. Het versturen van de Sumehr voor patiënten die uit Pricare zijn gemigreerd en een geneesmiddelintolerantie hebben, blokkeert niet langer.
  3. Een procedure gewijzigd in een 2de, 3de subcontact, blijft nu in dat subcontact (ipv naar 1ste subcontact te gaan).
  4. Hoofdstuk IV: in de lijst van actieve geneesmiddelen, wordt de "hernieuwen" indicator al na 3 maand oranje (ipv voorheen 4 maand).

eHealthbox

Nieuw

1. Filter om enkel ongelezen berichten weer te geven

2. Ontvangst van berichten gericht aan een bij het Riziv geregistreerde groepspraktijk

Facturatie

Nieuw

1. eFact: de controle van de verzekerbaarheid is nu op de datum van de prestatie (was voorheen op de datum van ingave van de prestatie).
    Indien de patiënt niet in orde was op de datum vd prestatie kan eFact niet geselecteerd worden en wordt dit aangegeven in een rode melding, bv.

2. Wachtposten: verzending van elektronische facturen (eFact) via het Wachtpost-certificaat, zodat de wachtpost ze "namens de artsen" kunnen verzenden,
  3. Medische huizen: forfait facturatie: talrijke verbeteringen.

Instellingen

Verbeteringen

1. Onderhoudsscripts: afbeelding van de datum van toevoeging in Medispring, van een status "Actief/Verouderd" en de mogelijkheid om te zoeken op trefwoord.
  2. Indien u Medispring gebruikt met een lokale databank op uw pc, wordt de databank nu ook afgesloten wanneer u Medispring afsluit. Dit zorgt ervoor dat u werkpost performanter is wanneer u Medispring niet gebruikt en dat het heropstarten van Medispring ook volstaat om de databank te herstarten. Maar het gevolg is ook dat uw Medispring niet meer gesynchroniseerd wordt wanneer Medispring niet open blijft, wat ertoe kan leiden dat er na een lange inactiviteit, bij het opstarten meer tijd nodig om uw databank bij te werken en te indexeren.